Počet porcií: 8
POTREBUJEME
CESTO
- 4 vajcia
- 4 PL teplej vody
- 1 balíčk vanilkového cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 80 g pomletých vlašských orechov
- 110 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 PL kakaa
PLNKA
- 1, 5 kg hrušiek
- šťavu z jedného citróna
- 1 šľahačkovú smotanu (250 ml)
- 200 g kyslej pochúťkovej smotany
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g pomletých orechov
NA POSYPANIE
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíček škoricového cukru
- 1/2 ČL mletej škorice
POSTUP
CESTO
- Oddelíme bielky od žĺtkov.
- K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha.
- Pridáme vanilkový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, múku s kypriacim práškom a kakaom.
- Opatrne vypracujeme cesto.
- Do múkou vysypanej a vymastenej tortovej vylejeme cesto a vložím rúry vyhriatej na 180°C stupňov asi 15 minút.
- Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne pol centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky.
PLNKA
- Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na tenšie plátky.
- Pokvapkáme šťavou z jedného citróna.
- Zalejeme vodou a dáme variť.
- Varíme asi 10 minút.
- Po 10 minútach zlejeme vodu a hrušky necháme vychladnúť.
- Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a zmiešame s kyslou smotanou.
- Približne tretinu šľahačkovej zmesy natenko natrieme na tortu.
- Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky.
- Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme vanilkovým cukrom zmiešaným so škoricovým cukrom alebo mletou škoricou.
- Tortu odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky.
Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára