pondelok 22. augusta 2011

Hrušková torta so škoricou



Počet porcií: 8

POTREBUJEME

CESTO
  • 4 vajcia
  • 4 PL teplej vody
  • 1 balíčk vanilkového cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 80 g pomletých vlašských orechov
  • 110 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 PL kakaa
PLNKA
  • 1, 5 kg hrušiek
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 šľahačkovú smotanu (250 ml)
  • 200 g kyslej pochúťkovej smotany
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g pomletých orechov
NA POSYPANIE
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíček škoricového cukru
alebo
  • 1/2 ČL mletej škorice
POSTUP

CESTO
  1. Oddelíme bielky od žĺtkov.
  2. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha.
  3. Pridáme vanilkový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  4. Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, múku s kypriacim práškom a kakaom.
  5. Opatrne vypracujeme cesto.
  6. Do múkou vysypanej a vymastenej tortovej vylejeme cesto a vložím rúry vyhriatej na 180°C stupňov asi 15 minút.   
  7. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne pol centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky.    
PLNKA
  1. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na tenšie plátky.
  2. Pokvapkáme šťavou z jedného citróna.
  3. Zalejeme vodou a dáme variť.
  4. Varíme asi 10 minút.
  5. Po 10 minútach zlejeme vodu a hrušky necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a zmiešame s kyslou smotanou.
  7. Približne tretinu šľahačkovej zmesy natenko natrieme na tortu.
  8. Vychladnuté hrušky poukladáme na šľahačkovú vrstvu.
  9. Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky.
  10. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme vanilkovým cukrom zmiešaným so škoricovým cukrom alebo mletou škoricou.       
  11. Tortu odložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky. 


Dobrú chuť.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára