sobota 11. augusta 2012

Jablková nutela

Nielen cukiet je plno v našej záhradke, ale aj jabĺk sa nám tento rok urodilo veľa.
Už mám za sebou jablkovú dreň, ktorá odpočíva v mrazáku a verím, že ešte nás príjemne osvieži počas nasledujúcich týždňov, keď bude slnko ešte poriadne páliť.
Dnes som sa rozhodla urobiť jablkovú nutelu, ktorá vôbec nie je náročna na prípravu.

POTREBUJEME:
  • 3 kg jabĺk
  • 800 g kryštáľového cukru
  • 400 ml vody
  • 100 g kakaa
  • 100g čokolády na varenie
  • 3 balíčky zlatého klasu
  • 1 vanilkový cukor
POSTUP:
  1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na štvrťky.
  2. Zalejeme ich vodou a varíme kým nie sú mäkké. V mojom prípade to bolo nejakých 15 minút, keďže jablká, ktoré u nás v tomto období dozrievajú patria medzi sypkejšie.
  3. Keď sú jablká mäkké roztlačíme ich a necháme ich trošku vychladnúť.
  4. Pridáme kakao, zlaté klasy, kryštáľový a vanilkový cukor a na kúsky polámanú čokoládu.
  5. Za stáleho miešania dáme znovu variť.
  6. Varíme kým nám masa nezhustne. Od bodu varu je to prilbižne 5 až 10 minút.
  7. Takto pripravenú nutelu si nalejeme do malých sklenených pohárov a zavrieme.
  8.  Do hrnca nalejeme vodu. Voda by mala siahať do 1/2 nutelového pohára.
  9. Na spodok dáme utierku a vložíme do nej sklenené poháre s nutelou.
  10. Sterilizujeme 5 minút od bodu varu. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára