pondelok 15. apríla 2013

Dvojfarebná torta so želatinou


POTREBUJEME

CESTO:
  • 4 vajca
  • 12 dkg kryštáľového cukuru
  • 6 dkg hladkej múky
  • 6 dkg polohrubej múky
  • 2 PL vody
  • 1 PL kakaového prášku
  • 1 PL prášku do pečiva
TVAROHOVÝ KRÉM:
  • 25 dkg tvarohu
  • 4 PL práškového cukru
  • strúhaná kora z 1 citrónu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL želatíny
  • šťava z 1 citróna
  • 3 dl šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky (10g)
  • 2 PL kryštáľového cukru
  • jahodový džemu
JAHODOVÝ KRÉM
  • 25 dkg jahod
  • 4 dl jogurtu
  • 2 PL kryštáľového cukru
JAHODOVÉ ŽELÉ
  • 1 vrecúčko tortového želé
  • 2 PL kryštáľového cukru
  • 0,5 dl jahodového sirupu
  • 2, 5 dl vody
POSTUP:
  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Formy vymažeme a vystelieme papierom na pečenie.
  3. Žĺtka oddelíme od bielkov.
  4. Žĺtky s polovicou cukru a vodou dobre vymiešame.
  5. Z bielkov vyšľaháme sneh. Keď už je takmer hotový, pridáme k nemu druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej, kým sneh nie je tuhý.
  6. Obe múky zmiešame s práškom do pečiva a rozdelíme na dve časti.
  7. Napoly rozdelíme aj žĺtkovú masu.
  8. Do jednej zamiešame kakao, opatrne vmiešame polovicu snehu a múky a vylejeme do formy.
  9. Do druhej vmiešame len sneh a múky, zamiešame a vylejeme do formy na pečenie.
  10. Pláty pečieme v predhriatej rúre asi 10-14 minút.
  11. Kým pláty vychladnú, pripravíme si tvarohový krém vymiešaním tvarohu so 4 PL práškového cukru, vanilkového cukru a korou z citróna.
  12. V 1 dl vody rozpustíme želatínu, vyžmýkame do nej citrónovú šťavu a zohrejeme.
  13. Kým chladne, vyšľaháme 3 dl sladkej smotany so stužovačom a 2 lyžicami cukru.
  14. Polovicu šľahačky a želatínu zamiešame do tvarohu.
  15. Na hnedý plát natrieme tvarohovú plnku, na ňu dáme jahodový džem a žltý plát.
  16. 4 dl jahodového jogurtu, 3 lyžice kryštáľového cukru a 3 lyžice želatíny zohrejeme.
  17. Kým chladne, mixérom rozmixujeme 10 dkg jahod.
  18. Tortovú formu vystelieme potravinárskou fóliou.
  19. Do vychladnutého jogurtu zamiešame rozmixované jahody a druhú polovicu šľahačky.
  20. Vlejeme do tortovej formy, dáme naň polovicu jahod, prikryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.
  21. Vyberieme tortovú formu, kým jogurt celkom nestuhol, dáme naň druhú polovicu torty tak, aby hnedé cesto bolo navrchu.
  22. Vrátime na ďalších 90 minút do chladničky.
  23. Na podnos opatrne vyklopíme tortu, stiahneme z nej fóliu.
  24. Pokladieme na ňu zvyšné pokrájané jahody.
  25. Opatrne vrátime na tortu prstenec z tortovej formy.
  26. Zohrejeme prísady želatíny a keď vychladne, pomaly, v malých dávkach ju lyžicou nalievame na tortu.
  27. O pol hodinu možeme servírovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára